Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przelać do 3 tortownic o średnicy 24 cm (dno każdej formy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i oprószyć bułką tartą). Piec 20-25 minut w temp. 180 st. C.
Mleko zagotować, posłodzić i podgrzewać jeszcze 2-3 minut. Dodać kokos i gotować kolejne 5 minut. Ostudzić.
Masło utrzeć, połączyć z masą kokosową. Na końcu dodać kieliszek spirytusu.
Przełożyć placki (zostawiając odrobinę masy na wykończenie wierzchu i rantu tortu). Udekorować wiórkami kokosowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponieważ w maju drugoklasiści przystępują do I Komunii Świętej, a w polskich...
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...
Mleczko kokosowe włożyć do lodówki, aby się schłodziło...
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i e ...