/ Przepisy / Śledź pod pierzynką

Opis przygotowania

Ziemniaki i marchewkę ugotować w łupinach. Buraki podobnie, tyle że oddzielnie, ponieważ gotują się dłużej (około 1   1/2  godziny). Przestudzone buraki obrać i zetrzeć na talerz na tarce o dużych oczkach (takich jak na barszcz). Na drugi talerz zetrzeć obrane ziemniaki, na trzeci marchew. Cebulę pokroić w drobną kostkę i posolić. Śledzia pokroić na paski.

Na spodzie tortownicy ułożyć ziemniaki, na nie cienką warstwę majonezu, cebulki i śledzia. Przyprawić pieprzem. Nałożyć marchewkę, majonez, buraczki i ponownie majonez. Doprawić pieprzem. Kolejne warstwy to ziemniaki i majonez. Gotowy „tort" śledziowy oprószyć jajkiem na twardo - utartym na tarce o drobnych oczkach. Udekorować buraczkami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 121
Ewa gotuje - odc. nr 121

Śledź pod jarzynową pierzynką i rurki z kremem. Nową, wiosenną ramówkę...

 

Podobne przepisy

Szparagi z szynką i parmezanem

Wrzątek posolić, dodać szczyptę cukru.Szparagi obrać, odciąć lub odłamać zdrewniałe k ...

Kasza z suszonymi śliwkami

Śliwki przełożyć na sito i przelać wodą (po to, by usunąć nadmiar dymnego posmaku z w ...

Oliwki z chlebem, serem i warzywami

Z chleba odkroić skórkę, kromki pokroić w zgrabną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać p ...

Fondue

W rondlu rozgrzać oliwę, przecisnąć czosnek, lekko podsmażyć. Dorzucić sery starte na ...

Wróć do listy przepisów