/ Przepisy / Śledź pod pierzynką

Opis przygotowania

Ziemniaki i marchewkę ugotować w łupinach. Buraki podobnie, tyle że oddzielnie, ponieważ gotują się dłużej (około 1   1/2  godziny). Przestudzone buraki obrać i zetrzeć na talerz na tarce o dużych oczkach (takich jak na barszcz). Na drugi talerz zetrzeć obrane ziemniaki, na trzeci marchew. Cebulę pokroić w drobną kostkę i posolić. Śledzia pokroić na paski.

Na spodzie tortownicy ułożyć ziemniaki, na nie cienką warstwę majonezu, cebulki i śledzia. Przyprawić pieprzem. Nałożyć marchewkę, majonez, buraczki i ponownie majonez. Doprawić pieprzem. Kolejne warstwy to ziemniaki i majonez. Gotowy „tort" śledziowy oprószyć jajkiem na twardo - utartym na tarce o drobnych oczkach. Udekorować buraczkami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 121
Ewa gotuje - odc. nr 121

Śledź pod jarzynową pierzynką i rurki z kremem. Nową, wiosenną ramówkę...

 

Podobne przepisy

Ryż do kurzej piersi

Masło zbrązowić na patelni. W maśle przesmażyć ryż. Jak się zeszkli, przełożyć do gar ...

Kapusta po góralsku

Kapustę kiszoną ugotować. Słodką poszatkować, zalać szklanką wody, dodać ziele angiel ...

Choripan

Kiełbasę usmażyć na patelni lub upiec na grillu. Pieczywo...

Podpłomyk z grillowanym boczkiem

Kanapka dla... miejskiego drwala!

Wróć do listy przepisów