/ Przepisy / Chleb z garnka

Opis przygotowania

Zrobić zaczyn. Drożdże pokruszyć do miksera. Posłodzić, wlać ciepł± wodę, wsypać m±kę. Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie wsypać m±kę. Posolić i wyrobić. Garnek o ¶rednicy 23-24 cm wysmarować masłem klarowanym i obficie wysypać m±k±. Z ciasta zrobić kulę, obsypać m±k± i włożyć do naczynia. Zostawić do wyro¶nięcia aż podwoi objęto¶ć. Można przy¶pieszyć ten proces wstawiaj±c garnek z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 45 st. C.

Po wyro¶nięciu zwiększyć temp. do 200 st. C i piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę.

Gotowy chleb wyj±ć na kratkę i wystudzić.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 390
Ewa gotuje - odc. nr 390

W kolejnym odcinku Ewa upiecze domowy chleb na drożdżach i wyj±tkowo zdrowej...

 

Podobne przepisy

Uszka

M±kę zaparzyć gor±c± wod±. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić. Rozwałkować bardzo c ...

Kompozycje kanapkowe

Przygotować kanapkę z masłem, chlebem i szynk±. Pokroić na małe, kwadratowe lub prost ...

Liptauer

Słynna pasta kanapkowa!

Tatar z dorsza i awokado

Befsztyk tatarski z... ryby!

Wróć do listy przepisów