Ewa / Przepisy / Lodowa fit z cytrusami i indykiem

Opis przygotowania

Sałatę porwać do miski. Z pomarańczy i grapefruita wyciąć filety, wrzucić do miski z sałatą. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Z cytryny wycisnąć sok. Wlać do zamykanego pojemnika, np. słoiczka. Posolić i wymieszać. Dodać musztardę oraz oliwę. Mieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Przelać na sałatę. Oprószyć pieprzem. Na wierzchu ułożyć plastry usmażonego mięsa (dodatkowo można je posmarować musztardą). Posypać pestkami dyni (wcześniej warto je uprażyć).

Można przygotować wersję „na wynos”, w pojemniczku. Wówczas filety z cytrusów oraz pestki powinny znaleźć się w oddzielnych przegrodach. Dodajemy je tuz przed podaniem, przed podaniem polewamy również sosem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • sałata lodowa
  • kilka plastrów pieczonej piersi indyka
  • 1 - grapefruit czerwony
  • 2 - pomarańcze
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść pestek dyni
  • Dressing
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki - musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki - oliwy
  • sól
  • pieprz kolorowy
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 297

Nadeszła wiosna – pora zmienić garderobę i zadbać o sylwetkę. Z tego...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów