/ Przepisy / Ptysie na słodko i na słono

Opis przygotowania

We wrzącej na ogniu wodzie roztopić masło, dodać szczyptę soli. Zdjąć z ognia, wsypać przesianą mąkę, postawić na ogniu i dobrze wyrobić drewnianą łyżką. Zdjąć z ognia i mieszać, aż temperatura spadnie do ok. 70 st. C. Wmieszać po jednym jajku. Mieszać aż do wystygnięcia.

Ciasto nałożyć do szprycy. Na blasze uformować ciasteczka (np. rozetki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 st. C przez 20-25 minut.

Wystudzić, rozkroić, napełnić kremem (śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier i cukier waniliowy). Krem można urozmaicić, dodając do niego owoce - świeże lub konserwowe.

Ptysie wyśmienicie smakują też na słono - z pasztetem, pastą z tuńczyka (tuńczyk z puszki, kapary lub ogórki, majonez) albo pieczarkami przesmażonymi z cebulą na maśle. Po napełnieniu farszem ciasteczka można posypać startym serem i zapiec w piekarniku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 153
Ewa gotuje - odc. nr 153

W tym odcinku knedle twarogowe z sosem wiśniowo - rumowym, na deser ptysie...

 

Podobne przepisy

Sernik warzony z budyniem

Masło roztopić w garnku. Jajka wybić do miski...

Szybkie ciasto z owocami

Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i cukier waniliowy...

Miodownik

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. D ...

Tort angielski

Owoce sparzyć i odcedzić (powinny być suche), pokroić lub przepuścić przez maszynkę o ...

Wróć do listy przepisów