/ Przepisy / Daktylowiec

Opis przygotowania

Daktyle pozbawić pestek, pokroić na kawałki, przełożyć do wysokiego naczynia, zalać herbatą i zostawić na co najmniej 10 minut. Następnie zmiksować blenderem na gładką papkę.

Jajka utrzeć z cukrem brązowym i cukrem waniliowym. Stopniowo dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie wmieszać papkę daktylową. Cały czas miksując dolać roztopione i przestudzone masło.

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej, odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.

Formę keksową wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec przez 50-60 minut. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest upieczone.

Gotowe ciasto ostudzić. Wierzch pokryć lukrem(sok z cytryny wystarczy wymieszać z cukrem pudrem). Udekorować kawałkami posiekanych daktyli.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 204
Ewa gotuje - odc. nr 204

W "Ewa gotuje" ciąg dalszy kuchni hiszpańskiej. Tym razem Ewa Wachowicz...

 

Podobne przepisy

Grysikowiec

Mąkę przesiać, wyrobić z masłem (nożem). Dodać cukier i sodę. Zrobić dołek, wybić jaj ...

Opity Izydor

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesianą mą ...

Małdrzyki krakowskie

Znane od wieków smażone placuszki z twarogu;-)

Ciasto z kremem orzechowym

Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić i zostawić na 24 ...

Wróć do listy przepisów