W naczyniu do kuchenki mikrofalowej wymieszać kawałki czekolady, kawę i rum. Roztopić w mikrofali - 2 minuty na pełnej mocy (można też podgrzać w kąpieli wodnej). Wyjąć, wymieszać, wystudzić. Wbić żółtka, dodać skórkę z pomarańczy.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pianę połączyć z wystudzoną masą czekoladową. Mus przełożyć do pucharków (ew. dużej salaterki). Chłodzić w lodówce co najmniej 5 godzin (aż stężeje). Ozdobić bitą śmietaną i melisą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje potrawy wedle diety Michela Montignaca....
Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...
Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...
Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez ...
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...