/ Przepisy / Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Opis przygotowania

Ciasto lekko rozwałkować, podsypując uprzednio mąką. Pokroić na kwadraty o boku 12 cm, lekko rozciągnąć w dłoniach i włożyć do kokilek do kremu brûlée lub foremek na muffinki. Spód docisnąć (rogi powinny wystawać na zewnątrz). Ciasto nakłuć widelcem. Kokilki ułożyć na blasze i wstawić na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po upieczeniu wystudzić.

W tym czasie ugotować gęsty budyń – na mleku. Z ½ l mleka odlać mniej więcej trzecią część. Mleko postawić na gazie, dodać masło. Wymieszać. Do szklanki wsypać budyń i cukier. Dokładnie wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Podgrzewać, cały czas mieszając, by budyń się nie przypalił. Odstawić do wystudzenia.

Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Po łyżce dodać wystudzony budyń. Wstawić do lodówki na kilka minut.

Zimny krem nałożyć do ciasteczek (za pomocą rękawa cukierniczego). Udekorować owocami i miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 278
Ewa gotuje - odc. nr 278

Wielu uważa, iż kuchnia francuska jest najlepsza na świecie. I dałoby się...

 

Podobne przepisy

Placek z pianą orzechową

Na stolnicę przesiać mąkę, wysiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek ...

Kocie oczka

Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Wysiekać z zimnym masłem. Wbić jajko. Zawinąć w folię ...

Biszkopt z borówkami i malinami

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do ...

Tartaletki z kremem pomarańczowym

Na stolnicę przesiać mąkę orkiszową...

Wróć do listy przepisów