/ Przepisy / Tort prezydent

Opis przygotowania

Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z kakao i sodą. Mleko lekko podgrzać, a następnie dolać do ciasta. Delikatnie mieszając dodać pianę z białek (by się lepiej ubiła, dać szczyptę soli). Przełożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 28 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez mniej więcej 1 godzinę. Wyjąć, poczekać aż ostygnie.

Z syropu ananasowego, soku z cytryny i spirytusu przygotować poncz: wszystkie składniki wymieszać i odstawić.

Masło utrzeć z cukrem. Do jajek i żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i budyń, ubić trzepaczką. Zalać gotującym się mlekiem i ubijać, aż powstanie gęsty krem. Ostudzić i cały czas ucierając stopniowo dodawać do masła z cukrem. Wmieszać żelatynę (rozpuszczoną uprzednio w niewielkiej ilości gorącej wody) i spirytus.

Masę podzielić na pół. Do pierwszej wmieszać łyżkę kakao, posiekane orzechy włoskie (wcześniej polecam je uprażyć) i posiekaną czekoladę. Do drugiej pokrojone drobno kawałki ananasów i sok z cytryny.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa równe placki. Skropić ponczem. Na dolny placek nałożyć grubą warstwę ciemnej masy, na nią równie obficie masę jasną. Przykryć górnym plackiem.

Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać masło i mleko. Nałożyć na tort.

Żelatynę do prezydenta najlepiej przygotować w następujący sposób: łyżkę granulatu zalać w małym naczyniu 2-3 łyżkami wody. Gdy namoknie (ok. ½ godziny), wstawić do garnka z gorącą wodą. Mieszać, aż żelatyna rozpuści się całkowicie.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 42
Ewa gotuje - odc. nr 42

Tuż przed świętami Ewa Wachowicz doradzi widzom, jak wybrać choinkę i nakryć...

 

Podobne przepisy

Owoce w waflach

Cukier roztopić na patelni. Gdy powstanie karmel, wsypać posiekane orzechy i płatki. ...

Miodownik z budyniem orzechowym

Z myślą o zbliżających się świętach...

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...

Ciasto dyniowe bez pieczenia

Na herbatnikach o smaku kakao...

Wróć do listy przepisów