/ Przepisy / Tort kryształki

Opis przygotowania

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Jajko z cukrem utrzeć na gładką kremową masę. Wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Przelać do formy (dno tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10-15 minut, aż się delikatnie zrumieni. Wyjąć, wystudzić.

Trzy różnokolorowe galaretki rozpuścić w trzech oddzielnych szklankach gorącej wody i przelać na talerze (wody dać mniej niż zaleca przepis na opakowaniu - po zastygnięciu galaretki łatwiej będzie pokroić w zgrabne kwadraciki).

Żelatynę rozpuścić w letnim mleku. Śmietanę ubić, dodać cukier i mleko z żelatyną. Mieszać, aż zacznie tężeć. Delikatnie wmieszać kostki galaretki. Wstawić do lodówki. Jak całkowicie zastygnie, wyjąć, ułożyć połówki truskawek i zalać rozrobioną wcześniej galaretką truskawkową.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 23
Ewa gotuje - odc. nr 23

Tuż przed Dniem Dziecka Ewa Wachowicz zrobi naleśniki. Zademonstruje też...

 

Podobne przepisy

Bułeczki cynamonowe

Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz wodą. Odstawić...

Fondue czekoladowe

Z owocami!

Sernik jogurtowy na zimno

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii...

Babka meksykańska

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, cukier waniliowy i kakao, wrzucić masło...

Wróć do listy przepisów