
Jajka zmiksować z cukrem. Umieścić w kąpieli wodnej i miksować jeszcze przez 3-4 minuty, aż masa zwiększy swoją objętość. Zdjąć z ognia. Porcjami dodać kisiel, następnie proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Przelać do tortownicy natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica formy 25 cm). Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C.
Zagotować 500 ml mleka. W 250 ml mleka zimnego rozprowadzić kaszę i dodać do mleka gorącego. Gotować dalej, aż masa zgęstnieje. Na samym końcu do gorącej masy dodać cukier. Schłodzić w zimnej wodzie.
Masło utrzeć. Gdy zbieleje, dodać wystudzoną kaszę. Wsypać kakao i zmiksować na jednolitą masę. Podzielić na 3 części.
Ciasto przekroić - tak, by powstały 3 okrągłe placki. Przełożyć masą. Wierzch i boki również pokryć masą.
Masę marcepanową rozwałkować i wyciąć z niej krążek wielkości tortu (jako formy najlepiej użyć spodu tortownicy). Nałożyć na ciasto. Z resztek wyciąć dekoracyjne listki i ułożyć na środku tortu.
Na brzegu przykleić migdały - za pomocą roztopionej białej czekolady. Boki ciasta udekorować posiekanymi migdałami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem odcinek „komunijny” – maj jest w Polsce miesiącem...
Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...
Na stolnicę wysypać mąkę krupczatkę...
Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm). ...
Mocno malinowe!