Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość dużą kostkę. Przełożyć do miski. Przyprawić cynamonem, wymieszać i odstawić.
Jajka wybić do drugiej miski. Zmiksować. Porcjami wsypać cukier – cały czas ubijając. Wlać olej rzepakowy. Zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Dobrze wymieszać (można robotem, ale na niskich obrotach). Wrzucić jabłka z cynamonem. Jeszcze raz dobrze wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Wyrównać.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ten odcinek „Ewa gotuje” zacznie się trochę nietypowo, bo bez...
Na patelni roztopić masło, dodać sok z cytryny, miód oraz łyżkę rumu. Podgrzewać, aż ...
Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodać po jed ...
Z wina i płynnego miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, środek wyciąć, miąższ po ...
Nie tylko na święta...