/ Przepisy / Jagodzianki

Opis przygotowania

Mleko wlać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.

M±kę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w spokoju.

Do drugiej miski wsypać m±kę krupczatkę. Dodać cukier puder i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.

Większ± czę¶ć wody z borówek wlać do garnka, posłodzić i zagotować. W reszcie rozpu¶cić m±kę ziemniaczan±. Wymieszać i wlać do soku w rondelku. Gdy powstanie kisiel, wrzucić borówki. Wymieszać.

Do m±ki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na mniej więcej godzinę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 367
Ewa gotuje - odc. nr 367

Trzeci, wrze¶niowy weekend Ewa również spędzi nad Bałtykiem! Tym razem...

 

Podobne przepisy

Migdałowa babka winna

Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszyst± masę...

Tort miodowy

Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować...

Ule

Przygotować nadzienie. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dolać spirytus (wedle uznania), ...

Tort bezowy z bit± ¶mietan± i owocami

Białka ubić na sztywno ze szczypt± soli...

Wróć do listy przepisów