Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, pokruszyć do niego drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Przykryć i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie wybić jajka, dodać ciepłe masło i szafran. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić dłonią. Przykryć i odstawić na 30-60 minut.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na trzy równe części. Z każdej zrobić wałek, a następnie spleść je ze sobą. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Posypać makiem.
Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Następnie podnieść temp. do 200 st. C i piec przez 35-40 minut.
Najlepiej smakuje z masłem i mlekiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa opowie o kuchni Zagłębia Dąbrowskiego. A że prawdziwy,...
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać orzechy laskowe, cukier puder, sodę, cynamon i kakao ...
Obowiązkowa na wielkanocnym stole!
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec utrwalić cuk ...
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdr ...