/ Przepisy / Ciasto z budyniem marchewkowym

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec utrwalić cukrem. Delikatnie wmieszać żółtka. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wlać oliwę. Przełożyć do tortownicy (średnica 25-26 cm, foremkę natłuścić masłem) i upiec - biszkopt powinien być cienki.

Na soku ugotować budyń, zdjąć z ognia i dodać masło. Ciasto wyjąć z formy, delikatnie ściąć wierzch. Założyć rant tortownicy, nałożyć masę budyniową, rozsmarować i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, utrwalić żelatyną rozpuszczoną w odrobinie wrzątku i mlekiem w proszku. Wyłożyć na masę budyniową.

Placek przełożyć na paterę. Rant ciasta obłożyć herbatnikami (najlepiej o ciekawych kształtach, np. zwierząt). Na wierzch dać marcepanowe marchewki, oprószyć tartą czekoladą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 93
Ewa gotuje - odc. nr 93

Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje rozgrzewającą zupę-krem z marchewki....

 

Podobne przepisy

Muffinki z buraczkiem

Buraka pokroić w kostkę, ułożyć na folii aluminiowej, polać miodem, zrobić sakiewkę i ...

Ciasto cytrynowe

Ciepłe masło zmiksować z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodać ubite ...

Rolada dwukolorowa

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo ...

Tarta z rabarbarem

Otulona bezą!

Wróć do listy przepisów