/ Przepisy / Sernik czekoladowy na herbatnikach

Opis przygotowania

Herbatniki pokruszyć do miski. Rozgnieść tłuczkiem. Wlać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 23 cm). Ubić tłuczkiem. Piec przez 8 minut w temp. 180 st. C.

Puszkę mleka gotować w wodzie przez 3 godziny. Wystudzić. Gotowy kajmak przełożyć do garnka. Wlać mleko. Wymieszać i podgrzać. Wylać na podpieczony spód. Wyrównać. Posypać orzechami włoskimi.

Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać jajka. Posłodzić. Uperfumować miąższem z laski wanilii i dobrze zmiksować. Wlać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować.

Masę wylać na spód z kajmakiem i orzechami. Wyrównać. Wstawić na 30 minut do piekarnika (temp. 180 st. C). Po wystudzeniu przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin.

Po tym czasie udekorować wiórkami czekolady (wystarczy zetrzeć ją na tarce).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 321
Ewa gotuje - odc. nr 321

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Miasta są pięknie przystrojone,...

 

Podobne przepisy

Tarta tatin

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki...

Orzechówka

Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez ...

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Ugotowane i wystudzone buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach...

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Masło roztopić w garnku. Do miski wsypać płatki owsiane...

Wróć do listy przepisów