Śliwki i figi pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, zalać winem i odstawić. Orzechy laskowe i migdały uprażyć – rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-8 minut do pieca, rozgrzanego do 200 st. C. Wystudzić. Orzechy przełożyć do ściereczki i energicznie ocierając pozbawić skórki.
Masło roztopić w garnku. Wsypać cukier. Dodać miód. Gdy się zagotuje, wsypać cynamon, przyprawę do piernika, świeżo otartą gałkę muszkatołową i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Do wystudzonej, lecz ciągle jeszcze ciepłej masy wsypać mąkę i zmiksować. Posiekać i dodać migdały oraz orzechy. Śliwki i figi odsączyć i też dodać do ciasta. Wymieszać i przełożyć do tortownicy (wyłożona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem, średnica 25 cm).
Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować lukrem. Wystarczy utrzeć cukier puder (ile zabierze) z sokiem z cytryny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponieważ kuchnia włoska od wielu lat cieszy się niezmiennym powodzeniem,...
Przesianą mąkę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite wi ...
A do tego sos krówkowy!
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka...
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii...