/ Przepisy / Rzeszowiak

Opis przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem. M±kę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ¶mietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić. W razie potrzeby podsypać m±k±.

Mak sparzyć i zmielić, dodać masło, cukier, żółtka, miód i aromat migdałowy. Utrzeć. Z białek ubić pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać.

Orzechy zmielić, zalać wrz±cym mlekiem poł±czonym uprzednio z cukrem i masłem. Wymieszać. Przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodać zmielony ser, budyń, m±kę i dalej ucierać. Dodać rodzynki. Wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do sera, wymieszać.

Ciasto wyłożyć do foremki o wymiarach 40x24 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart±). Na ciasto nałożyć pasek masy makowej, następnie pasek masy orzechowej - tak, by przykryły połowę placka. Następnie dać kolejny pasek masy makowej i zakończyć paskiem masy orzechowej. Przykryć warstw± masy serowej i piec 70-80 minut w 170-180 st. C.

Poniważ do placka potrzeba ł±cznie 10 jajek, pracę można sobie znacznie ułatwić. Zamiast ubijać pianę trzy razy, wszystkie białka wystarczy wybić do jednej miski, a na samym końcu ubić z nich pianę (dobrze jest też dodać szczyptę soli) i wmieszać do każdej z trzech mas: do serowej więcej niż połowę, do makowej i orzechowej po połowie tego, co zostanie.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 16
Ewa gotuje - odc. nr 16

W tym wydaniu swojego autorskiego programu kulinarnego Ewa Wachowicz ugotuje...

 

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa z gruszkami

M±kę z kakao przesiać na stolnicę lub kamienny blat...

Baba z makiem

Obowi±zkowa na wielkanocnym stole!

Crostata

M±kę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym ma ...

Tarta z dyni±

M±kę przesiać na stolnicę - tak, by powstał kopiec. Dodać zimne masło i cukier puder. ...

Wróć do listy przepisów