Ewa / Przepisy / Focaccia z oliwkami

Opis przygotowania

Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę lub kuchenny blat. Zrobić dołek, wsypać sól, wlać rozpuszczone drożdże oraz łyżkę oliwy. Wymieszać nożem, następnie rękoma wyrobić ciasto. Przykryć miską i zostawić do wyrośnięcia (wystarczy 15 minut).

Blachę piekarnikową posmarować oliwą i wysypać mąką. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami, nadając kształt pizzy. Przełożyć na blachę, ułożyć oliwki, delikatnie je przy tym wciskając. Skropić oliwą, tłuszcz rozsmarować pędzelkiem. Ciasto oprószyć suszonym oregano i solą.

Piec przez 20-25 minut w temp. 230 st. C.

Podawać na ciepło lub na zimno z oliwą i octem balsamicznym (na talerzyk wlać najpierw oliwę, następnie odrobinę octu balsamicznego).

wydrukuj przepis
Składniki
  • 200 g - mąki
  • 15 g - świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki - cukru
  • 125 ml - wody
  • ½ łyżeczki - soli
  • oliwa
  • oliwki zielone
  • oregano suszone
  • sól gruboziarnista
  • mąka do wysypania blachy
  • Do podania
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 303

Kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najbardziej zmysłowych na świecie,...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów