Fasolę namoczyć i ugotować w osolonym wrzątku (szczypta soli). Wsypać do miksera, dodać żółtka, kakao, olej, proszek do pieczenia oraz cukier i cukier waniliowy. Zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć z masą fasolową. Wrzucić czekoladę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekane, prażone migdały i żurawinę.
Przelać do tortownicy (wysmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąką kukurydzianą) i piec przez 45-50 minut w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu udekorować cukrem pudrem. Podawać z konfiturą z żurawiny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym programie Ewa postanowiła zabrać widzów na kulinarne pogranicze Teksasu...
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w tr ...
Kurczaka włożyć do zamykanego plastikowego worka. W miseczce wymieszać sok z limonki, ...
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka...
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszy ...