Ewa / Przepisy / Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Opis przygotowania

Fasolę namoczyć i ugotować w osolonym wrzątku (szczypta soli). Wsypać do miksera, dodać żółtka, kakao, olej, proszek do pieczenia oraz cukier i cukier waniliowy. Zmiksować.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć z masą fasolową. Wrzucić czekoladę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekane, prażone migdały i żurawinę.

Przelać do tortownicy (wysmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąką kukurydzianą) i piec przez 45-50 minut w temp. 180 st. C.

Po upieczeniu udekorować cukrem pudrem. Podawać z konfiturą z żurawiny.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 3 szklanki - ugotowanej fasoli czerwonej (ok. 500 g)
  • 8 - jajek
  • 4 łyżki - kakao
  • 4 łyżki - oleju z pestek winogron
  • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • szklanki - cukru
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka - czekolady gorzkiej
  • garść migdałów
  • garść żurawiny suszonej
  • cukier puder do dekoracji
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 296

W tym programie Ewa postanowiła zabrać widzów na kulinarne pogranicze Teksasu...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów