Ewa / Przepisy / Naleśniki gryczane

Opis przygotowania

Jajka wybić do miski. Posolić i posłodzić. Wsypać mąkę gryczaną oraz migdałową. Przyprawić cynamonem, wlać szklankę wody i zmiksować. Gdy ciasto zrobi się gładkie, wlać drugą szklankę wody. Ponownie zmiksować i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Na mocno rozgrzaną patelnię wlać nieco oleju. Usmażyć naleśniki.

Posmarować powidłami lub dżemem. Złożyć na ćwiartki.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 4 - jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki - cukru
  • 2 szklanki - mąki gryczanej
  • 2 łyżki - mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka - cynamonu
  • ½ l - wody
  • olej do smażenia
  • Do podania
  • powidła śliwkowe
  • dżem
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 295

W kolejnym odcinku zobaczymy potrawy kuchni studenckiej. Pracę w kuchni...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów