/ Przepisy / Szarlotka z budyniem

Opis przygotowania

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Posiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, wsypać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajka, posolić. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.

Podzielić na dwie mniej więcej równe części. Jedną wyłożyć na blachę. Włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki. Drugą podsypać mąką i rozwałkować. Przełożyć do formy (wyścielonej papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.

Mleko przelać do garnka, wcześniej jednak odlać ½ szklanki. Garnek postawić na kuchence, a w zimnym mleku rozpuścić budyń. Ciepłe mleko posłodzić, wlać rozpuszczony budyń. Dokładnie wymieszać. Gdy zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na schłodzonym cieście. Zalać budyniem. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki (na dużych oczkach).

Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 286
Ewa gotuje - odc. nr 286

Jesień to doskonały czas na potrawy sycące i kolorowe. Dlatego też Ewa...

 

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa z gruszkami

Mąkę z kakao przesiać na stolnicę lub kamienny blat...

Pucharki z jogurtem i truskawkami

Na spód szklanki dać trochę pokrojonych w plastry truskawek...

Ciasto z masą ananasową

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Dodać mąkę przesianą z pros ...

Chrupiące batoniki

Ziarna słonecznika wsypać na patelnię...

Wróć do listy przepisów