/ Przepisy / Szarlotka z budyniem

Opis przygotowania

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Posiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, wsypać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajka, posolić. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.

Podzielić na dwie mniej więcej równe części. Jedną wyłożyć na blachę. Włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki. Drugą podsypać mąką i rozwałkować. Przełożyć do formy (wyścielonej papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.

Mleko przelać do garnka, wcześniej jednak odlać ½ szklanki. Garnek postawić na kuchence, a w zimnym mleku rozpuścić budyń. Ciepłe mleko posłodzić, wlać rozpuszczony budyń. Dokładnie wymieszać. Gdy zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na schłodzonym cieście. Zalać budyniem. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki (na dużych oczkach).

Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 286
Ewa gotuje - odc. nr 286

Jesień to doskonały czas na potrawy sycące i kolorowe. Dlatego też Ewa...

 

Podobne przepisy

Tarta tatin

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki...

Tort orzechowy

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier wanili ...

Brownie bezglutenowe

Czekoladowe, bezglutenowe;-) Kakao, banan i awokado...

Ciasto z gruszkami

  Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prost ...

Wróć do listy przepisów