
Mleko i śmietanę połączyć, zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozpuścić (najlepiej w gorącej kąpieli wodnej). Żółtka ubić z cukrem, dodając stopniowo mleko ze śmietaną (przecedzone przez sitko) oraz czekoladę. Dolać żelatynę (rozpuszczoną wcześniej w odrobinie ciepłego mleka ze śmietaną) i kawę. Ostudzić.
Biszkopty nasączyć w likierze rozrzedzonym ciepłą wodą. Tortownicę (średnica 26 cm) wyścielić folią spożywczą. Dno formy wyłożyć okrągłymi biszkoptami, boki połówkami podłużnych. Zalać wystudzoną masą. Wstawić do lodówki.
Schłodzone ptasie mleczko ozdobić bitą śmietaną i filetami z pomarańczy (z owocu odkroić skórkę - wraz z błonką osłaniającą miąższ, po czym wyciąć filety).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz ugotuje na parze solę, którą poda z salsą pomidorową....
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Mąkę przesiać, wyrobić z masłem (nożem). Dodać cukier i sodę. Zrobić dołek, wybić jaj ...
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Przyg ...
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesianą mą ...