/ Przepisy / Bułeczki cynamonowe

Opis przygotowania

Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz wodą. Odstawić. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z cynamonem.

Mleko lekko podgrzać. Masło roztopić. Mąkę wsypać do dużej miski. Wlać zaczyn, zacząć wyrabiać i stopniowo dodać ponad połowę masła, mleko, jajka i sól.

Wyrobione, wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt o grubości mniej więcej1 cm, posmarować resztą masła i posypać mieszanką cukru z cynamonem.

Zwinąć roladkę i pokroić na 2-3 cm kawałki. Z drugą połową ciasta postąpić identycznie.

Ciasteczka ułożyć na blasze piekarnikowej, wyścielonej papierem do pieczenia (w odstępach, by wypełnić całą blachę). Zostawić na ok. 20 minut, by ciastka podrosły.

Po tym czasie posmarować mlekiem i wstawić na ok. 20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C.

Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 298
Ewa gotuje - odc. nr 298

Tym razem potrawy inspirowane kuchnią szwedzką - stąd na początku programu...

 

Podobne przepisy

Tort orzechowy

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier wanili ...

Herbatniki z pianką

Ptasie mleczko z ciasteczkami;-)

Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowym

Intrygujące połączenie soli i słodyczy...

Szarlotka bez jajek

Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko ...

Wróć do listy przepisów