/ Przepisy / Karnawałowe rurki z kremem

Opis przygotowania

Mąkę połączyć z cukrem i wysiekać z zimnym masłem. Zrobić dołek, wlać śmietanę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.

Następnie cienko rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 1  1/2  cm - 2 cm i długości około 20 cm. Nawinąć na metalowe rurki (wcześniej trzeba je posmarować roztopionym masłem) - tak, aby paski ciasta nachodziły na siebie. Piec w temperaturze 200-220 st. C na złoty kolor.

Jeszcze gorące delikatnie ściągnąć z rurkowych foremek. Uwaga: jeśli zostawi się je na foremkach, to wystudzone połamią się przy ściąganiu.

Rurki można też zrobić z gotowego ciasta francuskiego. Kupne ciasto wystarczy rozmrozić, cienko rozwałkować, pociąć na paski, błyskawicznie zrobić rurki i upiec w bardzo wysokiej temperaturze - nawet 240 st. C.

Zrobić krem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Żółtka i jajka ubić z cukrem pudrem. Wmieszać mąkę. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać odrobinę zimnego mleka. Następnie cienkim strumykiem dolać gorące mleko z masłem i cukrem waniliowym. Postawić na gazie i podgrzewać cały czas mieszając - aż zgęstnieje. Wystudzić.

Kremem - za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego - napełnić rurki. Gotowe posypać cukrem pudrem. Takie karnawałowe rurki pysznie smakują też z bitą śmietaną - wystarczy nadziać je mocno schłodzoną kremówką (30-36%), ubitą z cukrem waniliowym lub odrobiną cukru pudru (można utrwalić mlekiem w proszku).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 121
Ewa gotuje - odc. nr 121

Śledź pod jarzynową pierzynką i rurki z kremem. Nową, wiosenną ramówkę...

 

Podobne przepisy

Mazurek marchewkowy

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło...

Ciasto borówkowe

Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...

Cud miód jabłka z gruszkami

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Tort ziemniaczany

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać ziemniaki, ...

Wróć do listy przepisów