/ Przepisy / Kurczak Gong Bao

Opis przygotowania

Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju (najlepiej w woku). Dodać pokrojony czosnek. Przesmażyć. Wlać sos sojowy, sos ostrygowy oraz sos chili. Wymieszać.

Gdy kurczak zmięknie, dodać pokrojoną w paski paprykę. Podgrzać. Wrzucić pokrojony w półplasterki por. Po chwili dodać orzechy nerkowca. Wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Podawać z ryżem i surówką. Na talerzu udekorować posiekanym szczypiorem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 283
Ewa gotuje - odc. nr 283

Odcinek w całości inspirowany kuchnią chińską. Jako pierwsze danie Ewa...

 

Podobne przepisy

Udka kurczaka w sosie piwnym

Udka obsmażyć na oleju, np. ryżowym lub arachidowym...

Pikantne udka z papryką

Klasyczny eintopf, który przypadnie do gustu miłośnikom ostrych potraw.

Kurczak faszerowany wątróbką

Wątróbkę umyć i oczyścić, następnie drobno posiekać...

Kurczak generała Tso

Żółtka wybić do miski. Dodać olej arachidowy oraz jasny i ciemny sos sojowy...

Wróć do listy przepisów