/ Przepisy / Kurczak faszerowany wątróbką

Opis przygotowania

Wątróbkę umyć i oczyścić, następnie drobno posiekać (jak mięso na tatar), przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony koperek, odciśniętą bułkę, jajko i masło. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić. W razie potrzeby dosypać bułkę tartą.

Kurczaka natrzeć solą. Do środka nałożyć farsz. Spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na kurczaku rozłożyć trochę masła. Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor (180 st. C, 1 godzina).

Podawać z ziemniakami. Dla lepszego smaku warto ugotować je w wodzie z mlekiem, dodając czosnek i cebulę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 212
Ewa gotuje - odc. nr 212

Tym razem Ewa proponuje kurczaka nadziewanego wątróbką, surówkę z buraczków...

 

Podobne przepisy

Gęsie pipki

Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.

Pierś kurczaka w jałowcu z rusztu

Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Roladki z kurczaka

Pierś z kurczaka podzielić na kawałki, rozbić tłuczkiem...

Podudzia z kurczaka na ostro

W zamykanym naczyniu wymieszać sos sojowy i oliwę...

Wróć do listy przepisów