/ Przepisy / Żeberka z powidłami i dżemem jabłkowym

Opis przygotowania

Do miski wlać oliwę, miód i ocet jabłkowy. Dokładnie wymieszać. Wsypać przyprawę do żeberek. Jeszcze raz wymieszać i odstawić.

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do pojemnika. Polać marynatą. Wymieszać, zamknąć i wstawić do lodówki.

Następnego dnia połączyć dżem z powidłami i taką glazurą pokryć zamarynowane żeberka. Połowę przełożyć do naczynia żaroodpornego, wsypać połowę pokrojonej w piórka cebuli. Nałożyć resztę żeberek. Przykryć pozostałą cebulą. Posmarować keczupem.

Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 2 ½ godz. w temp. 200 st. C.

Podawać wraz z sosem oraz frytkami z pietruszki. Na talerzu można udekorować pomidorkami koktajlowymi.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 270
Ewa gotuje - odc. nr 270

Ewa Wachowicz przyznaje, że od czasu do czasu zdarza się jej jadać poza...

 

Podobne przepisy

Wątróbka gęsia z jabłkami w cydrze

Po prostu wątróbka - tym razem gęsia...

Indyk na zielonej łące

Mięso pokroić na zgrabne paski. Przyprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi...

Perliczka po wenecku

Umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego żaroodpornego ...

Wołowina z sosem grzybowym

Solidna sztuka mięsa w otoczeniu prawdziwków;-)

Wróć do listy przepisów