/ Przepisy / Żeberka z powidłami i dżemem jabłkowym

Opis przygotowania

Do miski wlać oliwę, miód i ocet jabłkowy. Dokładnie wymieszać. Wsypać przyprawę do żeberek. Jeszcze raz wymieszać i odstawić.

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do pojemnika. Polać marynatą. Wymieszać, zamknąć i wstawić do lodówki.

Następnego dnia połączyć dżem z powidłami i taką glazurą pokryć zamarynowane żeberka. Połowę przełożyć do naczynia żaroodpornego, wsypać połowę pokrojonej w piórka cebuli. Nałożyć resztę żeberek. Przykryć pozostałą cebulą. Posmarować keczupem.

Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 2 ½ godz. w temp. 200 st. C.

Podawać wraz z sosem oraz frytkami z pietruszki. Na talerzu można udekorować pomidorkami koktajlowymi.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 270
Ewa gotuje - odc. nr 270

Ewa Wachowicz przyznaje, że od czasu do czasu zdarza się jej jadać poza...

 

Podobne przepisy

Spaghetti bolognese

Marchew i łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. ...

Buraczki z czosnkowym winegretem

Surowe buraki obrać i utrzeć na drobnej tarce...

Roladki wołowe z rusztu

Nowy pomysł na stek;-)

Vitello tonato

Mięso posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na p ...

Wróć do listy przepisów