/ Przepisy / Pierogi z bobem

Opis przygotowania

Zamrożony bób wsypać do osolonego wrzątku i gotować do miękkości przez 10-15 minut. Przelać przez sito. Gdy lekko ostygnie, obrać z łupin.

Na stolnicę wysypać mąkę. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wlać maślankę – obowiązkowo w temperaturze pokojowej. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluski, rękoma wyrobić gładkie ciasto, od czasu do czasu podsypując mąką. Przykryć folią i zostawić na stolnicy, by odpoczęło.

Boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię, podlać odrobiną oleju i podsmażyć. Pod koniec dorzucić drobno pokrojoną cebulę i usmażyć na złoty kolor.

Obrany, zimny bób rozdrobnić widelcem. Dodać ricottę, złocisty boczek z cebulą (trochę zostawić do podania) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem oraz świeżym rozmarynem (same igiełki – drobno posiekane). Wymieszać. Farsz można włożyć na chwilę do lodówki, by stężał.

Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wyciąć zgrabne kwadraty (mogą być krążki). Na każdy nałożyć porcję farszu i dokładnie zlepić. Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta.

Gotowe pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, zostawić w ukropie 1-2 minuty. Po tym czasie przełożyć łyżką cedzakową do miski z zimną wodą, następnie szybko przerzucić na sito. Podawać z boczkiem zezłoconym z cebulką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 262
Ewa gotuje - odc. nr 262

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od kulinarnych...

 

Podobne przepisy

Wołowina z sosem grzybowym

Solidna sztuka mięsa w otoczeniu prawdziwków;-)

Kisz z łososiem i brokułami

Tarta w wersji wytrawnej.

Kurczak Gong Bao

Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...

Schab sztygarski

Pieczeń dla górnika;-)

Wróć do listy przepisów