/ Przepisy / Antrykot z rusztu

Opis przygotowania

Mięso pokroić na dość grube plastry – steki. Ułożyć w zamykanym naczyniu. Dorzucić pokrojoną na drobne kawałki papryczkę chili, rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Zalać oliwą. Zamknąć i odstawić na co najmniej kilka godzin. Jeśli mięso włożymy do lodówki, to trzeba je wyjąć co najmniej godzinę przed pieczeniem, by wróciło do temperatury pokojowej.

Zamarynowane steki krótko opiec z obu stron na mocno rozgrzanym ruszcie (idealna jest do tego specjalna metalowa płyta – tzw. patelnia grillowa). Przełożyć na rozgrzaną tacę, kamień lub podgrzany talerz i odstawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło i związało soki. Następnie pokroić na plastry.

Podawać na rukoli, skropionej oliwą lub dresingiem do sałaty. Na talerzu przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 216
Ewa gotuje - odc. nr 216

Mamy środek długiego majowego weekendu – a tym samym początek sezonu...

 

Podobne przepisy

Roladki wołowe z oliwkami

Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko...

Wołowina po burgundzku

Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić...

Tortille z mieloną wołowiną

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...

Szaszłyki wołowe

Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Wróć do listy przepisów