Ewa / Przepisy / Antrykot z rusztu

Opis przygotowania

Mięso pokroić na dość grube plastry – steki. Ułożyć w zamykanym naczyniu. Dorzucić pokrojoną na drobne kawałki papryczkę chili, rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Zalać oliwą. Zamknąć i odstawić na co najmniej kilka godzin. Jeśli mięso włożymy do lodówki, to trzeba je wyjąć co najmniej godzinę przed pieczeniem, by wróciło do temperatury pokojowej.

Zamarynowane steki krótko opiec z obu stron na mocno rozgrzanym ruszcie (idealna jest do tego specjalna metalowa płyta – tzw. patelnia grillowa). Przełożyć na rozgrzaną tacę, kamień lub podgrzany talerz i odstawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło i związało soki. Następnie pokroić na plastry.

Podawać na rukoli, skropionej oliwą lub dresingiem do sałaty. Na talerzu przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 kg - antrykotu wołowego
  • 1 - papryczka chili
  • 4 - ząbki czosnku
  • 2 - gałązki rozmarynu
  • oliwa
  • rukola
  • sól
  • pieprz
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 216

Mamy środek długiego majowego weekendu – a tym samym początek sezonu...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów