Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Odstawić na chwilę.
Białą część pora przekroić wzdłuż na pół i umyć pod bieżącą wodą. Następnie pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni na sklarowanym maśle.
Na drugiej patelni podsmażyć polędwiczki – z obu stron, również na sklarowanym maśle.
Podsmażone pory przełożyć na mięso. Podlać winem (można dać więcej niż ½ szklanki). Gotować na dużym ogniu, by alkohol odparował. Zalać śmietaną. Dusić pod przykryciem około 15 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprasza na doskonałe polędwiczki wieprzowe w sosie porowym,...
W osolony wrzątek wrzucić główkę kapusty, obrawszy ją uprzednio z wierzchnich zielony ...
Dla miłośników kuchni orientalnej;-) W sam raz na złą pogodę...
Mięso pokroić na dość grube plastry. Obsmażyć z obu stron na maśle...
Stek marynowany w chili, czosnku, oliwie i rozmarynie;-)