Polędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Majeranek i tymianek wymieszać ze sobą i przyprawić nimi mięso.
Musztardę przełożyć do miski i dolać miód, wymieszać. W zależności od rodzaju użytej musztardy otrzymamy różne potrawy. Jeśli bardziej lubimy mięso na słodką nutę, to można dodać krem z gorczycy z miodem. Jeżeli chcemy zaostrzyć smak, użyjmy musztardy Dijon (można też pomieszać je ze sobą). Przyprawione polędwiczki posmarować musztardową marynatą, przełożyć do miski i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (mięso można zamarynować dzień wcześniej).
Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Podlać miodem pitnym i dusić pod przykryciem do miękkości.
Polędwiczki wyjąć (trzymać je w cieple!) a na patelnię wlać śmietanę. Na dużym ogniu odparować do momentu, aż sos się zagęści. Pod koniec dodać łyżkę musztardy (w trakcie długiego gotowania traci na smaku i ostrości).
Polędwiczki pokroić na plastry i polać sosem - idealnie smakują z kopytkami. Można też z powrotem włożyć mięso do sosu, by się podgrzało.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Polędwiczki wieprzowe po staropolsku, blok czekoladowy z bakaliami. Ewa...
Solidny kawał indyczej piersi pokroić w poprzek włókien na centymetrowe plastry. Mięs ...
Rybę zamarynować: filety pokroić na dużą kostkę, przełożyć do miski, dodać sos teriya ...
Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...
Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron i ugotować al dente (4 minuty).Czo ...