/ Przepisy / Placki z kiszonej kapusty

Opis przygotowania

Jajka wybić do miski. Wlać mleko. Posolić. Wsypać szklankę mąki i zmiksować. Dosypać resztę mąki i jeszcze raz zmiksować. Dolać tyle wody, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki.

Kapustę odcisnąć, a następnie posiekać i przełożyć do ciasta. Dobrze wymieszać.

Smażyć tak samo, jak placki ziemniaczane – na mocno rozgrzanym oleju lub maśle, po 2-3 minuty z każdej strony (aż się przyrumienią). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Podawać z sosem pieczarkowym. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojone grzyby , posolić i smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż pieczarki zaczną się rumienić. Wlać śmietankę i odparować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i przełożyć do sosjerki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 413
Ewa gotuje - odc. nr 413

W kolejnym odcinku Ewa przygotuje specjały kuchni regionalnej. Zacznie...

 

Podobne przepisy

Grochówka z kociołka

Zupa na żywym ogniu!

Koperkowa z ziemniakami

Na jarzynie jak do rosołu i koperku do kiszenia ogórków ugotować wywar...

Rosół na obierkach z ziemniaków

Obierki z ziemniaków przesypać na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia...

Krem z kiszonych pomidorów

Zaskakująca pomidorówka w wersji wege!

Wróć do listy przepisów