/ Przepisy / Gęś po staropolsku

Opis przygotowania

Tuszkę umyć i oczyścić. Z wnętrza wyjąć cały tłuszcz. Przyprawić solą i majerankiem – w środku i na zewnątrz. Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Kapustę kiszoną przełożyć do garnka. Podlać wodą, przykryć i na wolnym ogniu dusić do miękkości.

Na patelnię dać trochę gęsiego tłuszczu i wytopić. Dorzucić pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zrumieni, dorzucić pokrojone w piórka cebule. Po chwili dodać posiekany czosnek. Wymieszać i przesmażyć. Dorzucić do kapusty. Pod przykryciem dusić przez ok. 20 minut.

Farsz nałożyć do gęsi. Skórę spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Tuszkę obłożyć plastrami boczku. Podlać odrobiną miodu pitnego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (bez przykrycia) i piec przez ok. 4 godziny (co zależy od wagi gęsi). Co ½ godziny podlewać miodem pitnym.

Podawać z sosem spod pieczenia i ziemniakami w mundurkach.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 346
Ewa gotuje - odc. nr 346

Równo 100 lat temu nasza ojczyzna odzyskała niepodległość. Z tej okazji...

 

Podobne przepisy

Dorsz z grilla

Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić sol ...

Modry bigos

Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!

Dorsz w płatkach migdałów

Filety z dorsza pokroić na kawałki. Oprószyć solą, przyprawić pieprzem. Przełożyć do ...

Wołowina z sosem grzybowym

Solidna sztuka mięsa w otoczeniu prawdziwków;-)

Wróć do listy przepisów