Perlicę i gicz włożyć do garnka. Zalać zimną wodą – tak, by przykryła mięso. Posolić, przykryć i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zebrać szumowiny i dolać zimnej wody. Ponownie przykryć i przez godzinę gotować na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać warzywa (korzeniowe obrać i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę opalić). Pod przykryciem gotować przez kolejną godzinę. Dorzucić natkę pietruszki, łodygi selera naciowego oraz lubczyk. Przykryć i podobnie jak poprzednio gotować przez godzinę.
Podawać gorący – z makaronem i ugotowaną marchewką. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Równo 100 lat temu nasza ojczyzna odzyskała niepodległość. Z tej okazji...
Warzywa umyć. Selera pokroić w kostkę, marchewki w półplasterki, cebulę, imbir i sele ...
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...
Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...
Wege i bez laktozy!