Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać zimne masło, cukier puder i skórkę otartą z cytryny. Posiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić dołeczek, wrzucić rozdrobnione żółtka i zagnieść ciasto. Uformować wałek i zostawić w spokoju na 10 minut.
Przekroić na pół. Jedną część odłożyć, drugą rozwałkować na kształt prostokątnej formy i przełożyć do blaszki (wyścielonej papierem do pieczenia). Nakłuć widelcem. Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o jarzynowych oczkach. Przyprawić cynamonem. Dorzucić skórkę pomarańczową. Wymieszać, odcisnąć z nadmiaru soku i przełożyć na podpieczony spód. Posypać cukrem.
Drugą połowę ciasta rozwałkować podobnie jak poprzednio i ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem. Foremkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.
Po wystudzeniu polukrować (połowę pomady zabarwić sokiem z buraka).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Równo 100 lat temu nasza ojczyzna odzyskała niepodległość. Z tej okazji...
Nikt nie odgadnie składu...
Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i masło. ...
Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodać po jed ...
Idealne do popołudniowej kawy.