Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Szarlotka na złotej renecie

Opis przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać zimne masło, cukier puder i skórkę otartą z cytryny. Posiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić dołeczek, wrzucić rozdrobnione żółtka i zagnieść ciasto. Uformować wałek i zostawić w spokoju na 10 minut.

Przekroić na pół. Jedną część odłożyć, drugą rozwałkować na kształt prostokątnej formy i przełożyć do blaszki (wyścielonej papierem do pieczenia). Nakłuć widelcem. Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o jarzynowych oczkach. Przyprawić cynamonem. Dorzucić skórkę pomarańczową. Wymieszać, odcisnąć z nadmiaru soku i przełożyć na podpieczony spód. Posypać cukrem.

Drugą połowę ciasta rozwałkować podobnie jak poprzednio i ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem. Foremkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.

Po wystudzeniu polukrować (połowę pomady zabarwić sokiem z buraka).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 346
Ewa gotuje - odc. nr 346

Równo 100 lat temu nasza ojczyzna odzyskała niepodległość. Z tej okazji...

 

Podobne przepisy

Ciasto imprezowe

Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc...

Tort miodowy

Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować...

Biszkopty z oliwkami

Na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpuści, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki...

Crostata

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym ma ...

Wróć do listy przepisów