Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Kisz z łososiem i brokułami

Opis przygotowania

M±kę przesiać do miski, dodać m±kę żytni± i miękkie masło. Posolić, wlać wodę i wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki.

Zimne ciasto umie¶cić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować. Formę na tartę wysmarować masłem i wykleić rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem i obci±żyć kulkami (ew. grochem lub fasol±).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z obci±żeniem piec przez 15 minut. Usun±ć papier z kulkami i piec jeszcze przez 10 minut.

Filet z łososia (bez skóry) pokroić w kostkę. Przełożyć do pojemnika i skropić sokiem z cytryny.

Jajka wybić do miski. Wlać ¶mietankę, przyprawić sol± i pieprzem. Roztrzepać. Dorzucić starty oscypek. Wymieszać.

Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować (wystarczy minuta w osolonym wrz±tku), odcedzić i poczekać, by odciekły. Ułożyć na upieczonym spodzie. Pomiędzy różyczkami umie¶cić kawałki zamarynowanej ryby. Zalać mas± jajeczn±. Rozrzucić trochę kaparów.

Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 325
Ewa gotuje - odc. nr 325

Tym razem propozycja dla ludzi aktywnych, którzy lubi± górskie wędrówki...

 

Podobne przepisy

Cielęcina w kurkach

Cielęcinę pokroić w kostkę (jak na gulasz). Do plastikowego worka wsypać m±kę, wrzuci ...

Polędwiczki w sosie porowym

Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron sol± i pieprzem...

Kaszanka z rusztu inaczej

Kaszankę włożyć do jednorazowej podłużnej foremki z folii aluminiowej, dodać oczyszcz ...

Wróć do listy przepisów