
M±kę przesiać do miski, dodać m±kę żytni± i miękkie masło. Posolić, wlać wodę i wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki.
Zimne ciasto umie¶cić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować. Formę na tartę wysmarować masłem i wykleić rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem i obci±żyć kulkami (ew. grochem lub fasol±).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z obci±żeniem piec przez 15 minut. Usun±ć papier z kulkami i piec jeszcze przez 10 minut.
Filet z łososia (bez skóry) pokroić w kostkę. Przełożyć do pojemnika i skropić sokiem z cytryny.
Jajka wybić do miski. Wlać ¶mietankę, przyprawić sol± i pieprzem. Roztrzepać. Dorzucić starty oscypek. Wymieszać.
Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować (wystarczy minuta w osolonym wrz±tku), odcedzić i poczekać, by odciekły. Ułożyć na upieczonym spodzie. Pomiędzy różyczkami umie¶cić kawałki zamarynowanej ryby. Zalać mas± jajeczn±. Rozrzucić trochę kaparów.
Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem propozycja dla ludzi aktywnych, którzy lubi± górskie wędrówki...
Z kociołka!
Cielęcinę pokroić w kostkę (jak na gulasz). Do plastikowego worka wsypać m±kę, wrzuci ...
Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron sol± i pieprzem...
Kaszankę włożyć do jednorazowej podłużnej foremki z folii aluminiowej, dodać oczyszcz ...