/ Przepisy / Sznycle z dorsza

Opis przygotowania

Filety drobno posiekać, przełożyć do miski. Wybić jajko. Przyprawić solą i białym pieprzem. Wsypać natkę pietruszki i bułkę tartą. Wyrobić. W razie potrzeby dosypać trochę bułki tartej. Wlać śmietankę. Gdy masa przestanie kleić się do ręki, odstawić na chwilę i przygotować purée z topinambura.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, dodać obrany i pokrojony na plasterki topinambur. Wymieszać. Po chwili zalać mlekiem i gotować do miękkości.

Z rybnej masy uformować sznycle (dłonie warto zwilżyć wodą). Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju – na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Topinambur zmiksować, doprawić solą. Na talerzu ułożyć 2-3 sznycle, obok dać trochę sałatki z pomidorków koktajlowych, zrobić kilka kleksów z purée (można użyć rękawa cukierniczego). Udekorować bazylią.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 313
Ewa gotuje - odc. nr 313

W kolejnym odcinku programu Ewa ugotuje zupę cebulową, lecz tym razem na...

 

Podobne przepisy

Cukierek z dorszem i warzywami

W miseczce wymieszać wszystkie warzywa...

Zupa rybna halaszle

Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.

Karp wędzony

Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety...

Pstrąg z salsą śliwkową

Pstrąga przyprawić solą od strony mięsa. Usmażyć na oleju o neutralnym smaku...

Wróć do listy przepisów