/ Przepisy / Pulpety w sosie koperkowym

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia. Mniej więcej w połowie mielenia wrzucić do maszynki złocistą cebulę i mielić dalej (jeśli cebulę dodacie na końcu, to trzeba jeszcze raz przemielić trochę mięsa, bo inaczej cała cebulka zostanie w maszynce). Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, wlać 1-2 łyżki wywaru jarzynowego, dosypać garść bułki tartej i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski). Jeśli jest zbyt twarde i gęste, trzeba dodać jeszcze łyżkę lub dwie bulionu. A gdy zrobi się luźne, to trochę bułki tartej.

Mięso podzielić na 10 części i uformować kulki. Każdą obtoczyć w mące i ułożyć na desce. Do dużego rondla wlać wywar jarzynowy. Gdy się zagotuje, wrzucić delikatnie mięsne kulki - tak, by nie przywarły do dna. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zalać śmietanką i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Odkryć, dodać garść posiekanego koperku i jeszcze przez chwilę podgrzewać - by zgęstniał i nabrał koperkowego smaku. Zdjąć z ognia i dodać resztę koperku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 131
Ewa gotuje - odc. nr 131

Pulpeciki z cielęciny z sosem koperkowym, babka truskawkowa na zimno z...

 

Podobne przepisy

Kacze udka na soli

Wyjątkowo chrupiąca!

Łosoś z grilla

Łososia pokroić na porcje (najlepszy do grillowania jest filet ze skórą), przełożyć d ...

Rolada zagłębiowska

Z dużą ilością grzybów! Do tego kluski żelazne...

Makaron gryczany z pomidorami

Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron i ugotować al dente (4 minuty).Czo ...

Wróć do listy przepisów