
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę (lub roztarty) czosnek. Połączyć z mąką.
Przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser i tyle śmietany lub jogurtu, aby otrzymać gęstą masę. Łyżką formować niewielkie placki i smażyć w oleju.
Podawać z kleksem śmietany i cukrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Taka kuchnia, jakie czasy… Ponieważ skończył się karnawał, mamy post,...
Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko...
Miękkie masło utrzeć z sokiem z cytryny, sosem Worcester, zielonym pieprzem, czosnkie ...
Prażonka na żywym ogniu;-)
Pierś indyczą umyć i osuszyć. Następnie przeciąć wzdłuż - tak, by powstał solidny pła ...