Ewa / Przepisy / Żeberka tex-mex

Opis przygotowania

Do miseczki wlać olej, whiskey, miód, sos BBQ i ocet winny. Przecisnąć czosnek, wsypać imbir, chili, paprykę oraz kakao. Dodać sól i pieprz. Wymieszać.

Żeberka włożyć do zamykanego naczynia i dokładnie pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie wyjąć z marynaty. Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju, w naczyniu żaroodpornym. Podlać odrobiną wody. Zalać marynatą. Przykryć. Wstawić na ok. 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Podawać z domowymi frytkami.

wydrukuj przepis
Składniki
  • żeberka wieprzowe
  • olej do smażenia
  • frytki grubo krojone do podania
  • Marynata
  • 3 łyżki - oleju
  • 1 kieliszek - whiskey
  • 2 łyżki - miodu
  • 6 łyżek - sosu BBQ
  • 1 łyżka - octu winnego
  • 3 ząbki - czosnku
  • 1 łyżeczka - imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka - chili
  • 2 łyżeczki - słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka - kakao
  • sól
  • pieprz
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 296

W tym programie Ewa postanowiła zabrać widzów na kulinarne pogranicze Teksasu...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów