/ Przepisy / Knedle z kapustą

Opis przygotowania

Przygotować farsz. Suszone grzyby namoczyć. Kiszoną kapustę odsączyć, posiekać, wrzucić do garnka i podgotować. Dodać namoczone, pokrojone grzyby. Wlać też wodę, w której się moczyły.

Cebulę posiekać i zeszklić na patelni, na łyżce masła. Dodać kapustę z grzybami. Wrzucić pokrojone morele. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości.

Ugotowane w osolonym wrzątku ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wsypać mąkę oraz kartoflankę. Wymieszać. Wybić jajko. Wyrobić rękoma.

Dłonie zwilżyć wodą. Z ciasta oderwać kawałek, utoczy kulę, zrobić placuszek, nałożyć farsz, zlepić i ponownie uformować kulę.

Ugotować w osolonym wrzątku. Zahartować w zimnej wodzie, odcedzić. Podgrzać na roztopionym, lekko zezłoconym maśle.

Podawać z konfiturą z czerwonej cebuli.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 294
Ewa gotuje - odc. nr 294

Tym razem Ewa postanowiła zabrać widzów w kulinarną podróż, której kolejne...

 

Podobne przepisy

Zupa misoshiru

Warzywa obrać, włożyć do garnka, dodać glon konbu...

Sałata z domowym winegretem

Sałaty przełożyć do miski...

Sałatka Waldorf

Legenda Nowego Jorku!

Krem z kiszonych ogórków

Ogórkowa nieco inaczej...

Wróć do listy przepisów