Ewa / Przepisy / Knedle z kapustą

Opis przygotowania

Przygotować farsz. Suszone grzyby namoczyć. Kiszoną kapustę odsączyć, posiekać, wrzucić do garnka i podgotować. Dodać namoczone, pokrojone grzyby. Wlać też wodę, w której się moczyły.

Cebulę posiekać i zeszklić na patelni, na łyżce masła. Dodać kapustę z grzybami. Wrzucić pokrojone morele. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości.

Ugotowane w osolonym wrzątku ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wsypać mąkę oraz kartoflankę. Wymieszać. Wybić jajko. Wyrobić rękoma.

Dłonie zwilżyć wodą. Z ciasta oderwać kawałek, utoczy kulę, zrobić placuszek, nałożyć farsz, zlepić i ponownie uformować kulę.

Ugotować w osolonym wrzątku. Zahartować w zimnej wodzie, odcedzić. Podgrzać na roztopionym, lekko zezłoconym maśle.

Podawać z konfiturą z czerwonej cebuli.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 6 - ziemniaków
  • 2 szklanki - mąki
  • ½ szklanki - mąki kartoflanej
  • 1 - jajko
  • Farsz
  • 300 g - kapusty kiszonej
  • 100 g - grzybów suszonych
  • kilka suszonych moreli
  • 1 - cebula
  • 1 łyżka - masła
  • sól
  • pieprz
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 294

Tym razem Ewa postanowiła zabrać widzów w kulinarną podróż, której kolejne...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów