/ Przepisy / Bułeczki z dynią

Opis przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże, dodać cukier, wlać ciepłe mleko. Delikatnie zamieszać, przykryć i zostawić w cieple na 15-20 minut.

Po tym czasie dodać purée z dyni (wystarczy ją upiec i zmiksować, Hokkaido nie trzeba obierać). Wybić jajko. Przyprawić imbirem, cynamonem i solą. Wlać roztopione masło, dodać skórkę otartą z pomarańczy. Wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Po 1 ½ godziny ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. Ulepić 12 bułeczek. Ułożyć na blasze piekarnikowej z papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Gdy bułeczki urosną podnieść temp. do 180 st. C i piec przez 20-25 minut.

Wystudzić i polukrować. Podawać z konfiturą z pomarańczy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 437
Ewa gotuje - odc. nr 437

W zdrowej kuchni nie może zabraknąć warzyw – co wcale nie oznacza,...

 

Podobne przepisy

Pierniczki

Masło roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpuści, dodać miód. Zdjąć z ognia, dać przyp ...

Pascha

Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem...

Serca w galaretce

Mleko i śmietankę wlać do garnka. Dodać miąższ z laski wanilii...

Sernik z ziemniakami

Ser i kartofle - niezwykłe połączenie;-)

Wróć do listy przepisów