/ Przepisy / Ciasto orzechowe

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać kostkę masła i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka.

Do miseczki wlać ciepłe mleko. Wsypać sodę. Gdy się rozpuści, dodać do wybitych jaj. Zagarnąć nożem i wyrobić.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i przełożyć do dwóch foremek (35 cm x 24 cm, wyścielone papierem do pieczenia). Jedno nakłuć widelcem i wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C.

Masło, cukier i miód roztopić w rondelku, dodać orzechy i wymieszać. Masę wyłożyć na drugi placek. Piec przez 25 minut w temp. 190 st. C.

Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka, resztę zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać budyń i podgrzewać, aż zgęstnieje. Nie zdejmując z ognia dodać masło i mieszając gotować powoli, aż się roztopi. Gorącą masę wyłożyć na ciasto bez orzechów i przykryć blatem z orzechami. Odstawić na kilka godzin. Najlepiej schować na noc do lodówki i kroić następnego dnia.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 387
Ewa gotuje - odc. nr 387

W Wielką Sobotę Ewa podpowie, co przygotować na świąteczny, bardzo rodzinny...

 

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowo-majonezowe

Deser wybrany przez Artura Jędrzejczyka.

Domowa mieszanka przypraw

Receptura autorska;-)

Kaszotto gryczane z topinamburem

Jako dodatek lub samodzielne danie...

Kompot wigilijny

Suszone owoce zalać wodą (ok. 5 l). Przyprawić goździkami i cynamonem. Zagotować. Pos ...

Wróć do listy przepisów