Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Szarlotka z kruszonką w słoiku

Opis przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać ksylitol i zimne masło. Wysiekać. Dodać płatki migdałowe. Zagnieść. Ciasto przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i rozwałkować. Piec przez 12-15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić i pokruszyć.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o jarzynowych oczkach. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić starte jabłka, dodać rodzynki, przyprawić cynamonem, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i podsmażyć.

Na drugiej patelni roztopić cukier. Zdjąć z ognia i wlać mleczko kokosowe (tylko gęstą zawartość puszki – bez wody). Dodać olej kokosowy. Wymieszać. Gdy wystygnie, dodać sól.

Na dno słoiczka wsypać trochę kruszonki. Nałożyć jabłka, na jabłka solony karmel. Następnie ponownie kruszonkę, jabłka i karmel. Na samej górze umieścić kruszonkę. Udekorować miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 360
Ewa gotuje - odc. nr 360

W kuchni Ewa uwielbia sezonowość, więc gdy tylko pojawią się nowalijki,...

 

Podobne przepisy

Tort kryształki

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem ...

Pianki jogurtowe

Mocno malinowe!

Ciasto cynamonowe

Idealne do popołudniowej kawy.

Rolada jabłkowa

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...

Wróć do listy przepisów