Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas miksując. Wsypać mąkę, wlać ocet. Wymieszać.
Pianę nałożyć łyżką na blachę wyścieloną papierem do pieczenia – w ten sposób, by każda porcja przypominała ścięte białko jajka sadzonego. Piec przez 20-25 minut w temp. 120 st. C. Po tym czasie suszyć przez 2 godz. w temp. 100 st. C.
Przygotować krem. Do miski wybić jajka. Wsypać cukier i ubić w kąpieli wodnej (może to potrwać nawet ½ godziny). Dodać skórkę i sok z cytryn. Wymieszać. Wrzucić zimne masło i mieszać, aż połączy się z masą. Odstawić do wystudzenia.
Krem nałożyć do wszystkich bez. Na kremie umieścić połówki brzoskwiń z syropu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy bez białej kiełbasy oraz jajek....
Z domową pastą z pistacji;-)
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę...
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...
Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...