/ Przepisy / Wołowina w czerwonym winie

Opis przygotowania

Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule. Wymieszać i zeszklić. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli i smażyć do momentu, aż zmieni kolor na brązowy. Wlać wino, wymieszać, przykryć i dusić przez 10-15 minut.

Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Przyprawić rozmarynem i cynamonem. Dorzucić liście laurowe. Posłodzić miodem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 40 minut.

Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć pokrojone w „łódki” ziemniaki. Przełożyć do wołowiny w pomidorach, delikatnie wymieszać i wszystko razem podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Na stół podawać w całości – z pieczywem i oliwkami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 348
Ewa gotuje - odc. nr 348

Polacy uwielbiają obchodzić imieniny. I choć coraz częściej świętujemy...

 

Podobne przepisy

Modry bigos

Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!

Steki z salsą pomidorową

Wołowina z rusztu!

Bryzol ze stolicy

Mięso delikatnie rozklepać dłonią. Przyprawić z obu stron...

Zupa meksykańska

Na ostro!

Wróć do listy przepisów