/ Przepisy / Bakłażan z pomidorami pod haloumi

Opis przygotowania

Bakłażana pokroić w krążki o grubości palca. Posolić z obu stron i odstawić. Gdy pojawi się „rosa”, osuszyć ręcznikiem papierowym (ten zabieg pozwala pozbyć się goryczki). Przełożyć na blachę piekarnikową wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.

W tym czasie zrobić sos. Na gorącej oliwie zezłocić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory drobno posiekać, przełożyć na patelnię. Wlać też sok z puszki. Przyprawić solą oraz roztartą w dłoniach bazylią i oregano. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż się mocno zredukuje.

Sos rozłożyć na podpieczonych plastrach bakłażana. Przykryć pokrojonym serem i zapiec w piekarniku (pod grillem).

Udekorować świeżą bazylią. Podawać na ciepło lub na zimno.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 348
Ewa gotuje - odc. nr 348

Polacy uwielbiają obchodzić imieniny. I choć coraz częściej świętujemy...

 

Podobne przepisy

Krem z białych warzyw

Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...

Krem z cukinii z bryndzą

Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę...

Krem z dyni i papryki

Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze...

Sałatka grecka na kozifetce

Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!

Wróć do listy przepisów