Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Blachę wyścielić papierem do pieczenia i zrobić na niej kleksy z ciasta (można użyć silikonowej maty do makaroników – z zaznaczonym obrysem ciasteczek). Zostawić w spokoju na ok. 45 minut.
Wysuszone ciasteczka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C. Piec przez 20 minut.
Z daktyli wyjąć pestki. Owoce zalać mlekiem migdałowym. Odstawić. Gdy zmiękną, przełożyć do robota. Dodać masło migdałowe oraz kakao. Zmiksować.
Upieczone ciasteczka przełożyć kremem daktylowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa ugotuje zaskakującą smakiem zupę na pomidorach suszonych, a poda ją...
Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko ...
Przygotować nadzienie. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dolać spirytus (wedle uznania), ...
Mleko i śmietankę wlać do garnka. Dodać miąższ z laski wanilii...
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać...