Ewa / Przepisy / Leniuch

Opis przygotowania

Masło roztopić. Dodać kakao, następnie cukier. Wymieszać. Dolać wodę oraz espresso. Po wystudzeniu partiami dodać mleko w proszku. Uprażone wcześniej migdały posiekać, herbatniki pokruszyć, dosypać do masy. Dolać rum i dokładnie wymieszać. Za pomocą folii spożywczej zrobić zgrabne wałki. Wstawić do lodówki. Po ok. 4 godzinach wyjąć, zdjąć w folię, oprószyć cukrem pudrem, zawinąć w szary papier (tak, by część leniucha wystawała), przewiązać rafią.

Podawać pokrojone w krążki.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 250 g - masła
  • 4 łyżki - kakao
  • 1 szklanka - cukru
  • 1 szklanka - wody
  • 1 filiżanka - espresso
  • 500 g - mleka w proszku
  • 200 g - herbatników
  • garść migdałów
  • 1 kieliszek - rumu
  • cukier puder do dekoracji
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 306

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” zdominują potrawy kuchni litewskiej....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów